tisdag 15 mars 2011

En överraskande resa

När vi var nya som församling, satt vi på skoj och letade på nätet efter om det fanns någon annan med samma namn som vår församling...
Jodå, vi hittade en kristen bokhandel i Klippiga bergen som hade namnet Fountaingate. Min man skrev ett mail och berättade lite kort vilka vi var och att det vore roligt att höra ifrån dem. Snart svarade en som hette Jan, och så började en mailväxlingskontakt oss emellan...
Snart visade det sig att Jan, som vi hade trott var en man, var en kvinna som egentligen hette Janet. Vi lärde känna varandra mer och mer efter hand, och det dröjde inte så länge förrän hon började tala om att hon gärna ville träffa sin svenska familj. Hon tyckte att vi skulle komma och hälsa på henne där hon bodde i Evanston, i Wyoming nära Salt Lake City. Vi gjorde klart för henne att vi då inte hade några som helst ekonomiska möjligheter att göra någon resa, men såg fram emot att träffa henne någon gång i framtiden...
Trots det skrev hon allt oftare om hur hon gladde sig över att vi skulle komma och hälsa på, så vi började misstänka att det blivit ett missförstånd. Till sist skrev min man ett mail och förklarade att hon kanske fått fel för sig, men att vi absolut inte hade några ekonomiska förutsättningar att komma just då. Det dröjde inte länge förrän hon skrev tillbaka och menade att hon aldrig sagt att vi skulle betala något, utan nu hade hon beställt flygbiljetter till oss, och ville att vi skulle komma när skolan slutat i juni - punkt slut!
Vi fick en glädjechock och var helt överväldigade!! Samtidigt som vi gladde oss kändes det helt overkligt. Men nu var det bara att börja planera vad vi skulle packa och ha med oss, vilket var oerhört inspi-rerande och roligt - och vi hade ju ett par månader på oss...

Ingen av oss hade varit i USA tidigare, och för vår son som då var tio år var det första flygresan - spännande värre!
Dagen kom och vi flög med ett stort SAS-plan från Köpenhamn över Färöarna och Grönland. Eftersom det var klart väder kunde vi roa oss med att se länderna vi passerade på bildskärmen på stolsryggen fram-för, och sonen "hann" inte sova en blund för alla spännande Disney-filmer man kunde välja att kolla på.
Trötta och lyckliga kom vi fram och möttes av Jan, hennes dotter och barnbarn. Vi fick övernatta på ett hotell i Salt Lake City, varifrån vi dagen efter fortsatte mot Evanston, efter att vi ätit vår första ameri-kanska frukost och badat i poolen.
Vi fick träffa hennes församling, alla hennes underbara vänner, blev bjudna på grillparty, bröllop mm mm, och utöver detta tog hon oss med till världens äldsta nationalpark - Yellowstone. Det var en enorm upplevelse att se alla gejsrar, bl a "Old Faithful" som har utbrott varannan timme, de svavelosande puttrande varma källorna lite överallt i landskapet - och så bergen och vattenfallen, förstås. Dessutom såg vi både elk och buffel - helt fantastiskt! Ett besök på Buffalo Bill Museet blev det naturligtvis också - det hör ju till när man är i "Vilda Västern".
Dessa tre veckorna vi var i USA kan sammanfattande beskrivas som en enda vederkvickande dusch. Vi blev så positivt bemötta, fick se så mycket vackert och fick glädja oss så mycket att det kändes som om vi varit borta i flera månader - ja, vi blev helt enkelt "avdammade" och upplyfta.
Jag är helt övertygad om att det var Gud som kopplade ihop oss med Jan, som har blivit en mycket god vän till familjen, och som också hade förberett denna resa. Den blev en så oerhört stor välsignelse, eftersom det vid den tidpunkten hände en hel del tuffa saker om-kring oss. Han visste att vi behövde semester, och gav oss det på ett så överflödande sätt, mitt i en situation då vi inte hade råd med någon semester överhuvudtaget.
Gud förser och visar sin omsorg på så många olika sätt när vi går med honom. Det är ingen idé att försöka räkna ut hur det ska gå till - vi kan ändå inte - och det finns ju inget härligare heller än positiva överraskningar! 
Gud är en god far för oss alla som är hans barn, och han har många glada överraskningar i beredskap för oss när vi vandrar på hans väg...





" Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens till att ge er en framtid och ett hopp"
Jer 29:11

"Allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan och kommer ner från ljusens Fader, hos vilken ingen förändring sker och ingen växling mellan ljus och mörker"
Jak 1:17

2 kommentarer:

  1. Så häftigt när Gud för människor samman! Det är verkligen "devine appointment". Vilken härlig resa ni verkar ha haft! :)

    Annelie

    SvaraRadera
  2. OM vi njöt! Vi kopplade verkligen av och blev så ompysslade och omhändertagna såå...
    Visst blir man imponerad att Gud har sån koll på allt i detalj!

    Annica

    SvaraRadera